Fraude

Hebt u de mail van Jumbo ook ontvangen?
De tekst luidt: “Jouw emailadres is geselecteerd als mogelijke winnaar van een boodschappen pakket! Met de Jumbo tegoedbon kan jij goed de Zomer door. Met de top kwaliteit Jumbo producten voor een betaalbare prijs, mis deze kans niet! Het enige wat je hoeft te doen is een paar korte vragen beantwoorden.”

Spelfouten in een mail kunnen een aanwijzing zijn dat het een frauduleuze mail betreft. Hier is dat in ‘Zomer’ met een hoofdletter en het foutief gespelde ‘top kwaliteit’ ook weer het geval.

Bovenstaande mail is een bekende manier om online fraude te plegen. Daarom is het prima dat de landelijke vereniging SeniorWeb daar aandacht aan besteedt. Oktober is de themamaand van ‘Fraude herkennen & voorkomen’.

Het is handig als u op een vliegveld, in de trein of in het warenhuis uw smartphone kunt opladen via een openbaar USB-oplaadpunt. Toch lijkt dat niet verstandig, want bij zo’n USB-oplaadpunt kunt u slachtoffer worden van het zgn. juice jacking doordat de USB-poort gegevens uitleest of malware installeert op de smartphone.
Bovenstaande verontrustende informatie werd enkele maanden geleden door de Amerikaanse FBI in het nieuws gebracht. Daarentegen hebben Nederlandse beveiligingsexperts verbaasd gereageerd en gesteld dat de kans heel klein is dat spionagesoftware via openbare oplaadpunten op telefoons geïnstalleerd kan worden. Dat laatste is weer een hele geruststelling.

Om een digitale fraudeur afdoende te kunnen bestrijden is het goed te weten hoe uw ‘vijand’ te werk gaat. Dat kunt u lezen op https://zowerktfraude.nl/ Deze website bevat 11 lessen, podcasts, video’s en tips om fraude te herkennen en te voorkomen. Doe er uw voordeel mee.

Houd uw mail in de gaten, want het is goed mogelijk, dat ook wij in (een van) onze locaties via een workshop iets over het thema Fraude organiseren.